Nieuwe documentaire over voetbalgeweld in Argentinië

De Spaanse journalist Jon Sistiaga reisde eerder dit jaar af naar Argentinië om een documentaire te maken over het voetbalgeweld daar. Zijn film is ontnuchterend: in de Argentijnse stadions zijn de ‘Barras Bravas’ (hooligans) de baas.

De meeste documentaires over dit thema illustreren de problematiek door zoveel mogelijk gewelddadige beelden te laten zien. Sistiaga kiest echter voor een andere aanpak: hij gaat voor (diepte) interviews met de hooligans zelf. Ook spreekt hij met verschillende journalisten, voetballers, oud-hooligans en NGO’s die zich met de problematiek bezig houden.

De interviews schetsen een beeld waarin voetbal, politiek en criminaliteit zo nauw met elkaar verweven zijn, dat ze elkaar nodig lijken te hebben om te overleven.

Een van de meest treffende voorbeelden daarvan is de ontmoeting met Ricardo Pavone. Hij is niet alleen de belangrijkste hooligan van de voetbalclub San Telmo, hij is ook een soort van welzijnswerker in een van de armste buurten van Buenos Aires. Wel een welzijnswerker die in clubtenue met een geladen pistool rondloopt overigens.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Javier Cantero is de voorzitter van Independiente, een van de grootste voetbalclubs van het land. Hij is recentelijk de strijd aangegaan met de harde kern van zijn eigen club.

Het is echter bij diezelfde club dat Jon Sistiaga wordt aangevallen door de leider van de hooligans. Een ervaring die hij ternauwernood overleeft…

De documentaire is volledig Spaanstalig. Ondertiteling is niet beschikbaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Recensie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s