Verkiezingsfraude praktisch onmogelijk

Iedere keer dat in Venezuela verkiezingen worden gehouden hoor je geluiden opduiken over mogelijke fraude. Meestal komen deze geluiden van de oppositie. In 2005 besloot de oppositie de verkiezingen te boycotten omdat men de stemprocedure niet vertrouwde. Ook kwamen de persoonlijke gegevens van oppositiekiezers al eens op straat te liggen. Hierdoor vertrouwt niet iedereen in een eerlijk verkiezingsproces en het stemgeheim.
De Nationale Kiesraad (CNE) is verantwoordelijk voor het eerlijk en ordelijk verlopen van de verkiezingen zondag. En hoewel tijdens de campagne opnieuw duidelijk werd dat het CNE niet geheel onpartijdig is, wil dat niet zeggen dat het plegen van verkiezingsfraude mogelijk is. Hieronder volgen enkele belangrijke maatregelen die verkiezingsfraude uit moeten sluiten.

Het elektronisch stembiljet

Het Electoraal Register 
In het Electoraal Register staat genoteerd wie stemgerechtigd is. In het verleden was dit register een zorgenkindje. Zo zouden er fictieve of reeds overleden personen in staan. Daarom is het register in de aanloop van de verkiezingen door verschillende instanties ge-audit, onder andere door wetenschappers van de Andres Bello Universiteit. Ook kon iedere Venezolaan via de website van het CNE checken of zijn gegevens wel in orde waren.
Ik schreef in juli al over dit onderzoek onderzoek en de conclusies van de onderzoekers. De uitkomst? Hoewel de onderzoekers enkele onregelmatigheden aantroffen, achtten zijn het register wel bruikbaar voor de verkiezingen. De oppositie nam deze conclusie over.
Zondag moet iedere kiezer zich op het stembureau identificeren met een identiteitskaart en een vingerafdruk. Op deze manier wordt gecontroleerd of de persoon wel stemgerechtigd is, en of de persoon niet reeds heeft gestemd die dag. De kans is dus bijzonder klein dat niet stemgerechtigden (meerdere malen) hun stem uit kunnen brengen.
De Stemmachine
Hoe weet je nu als kiezer dat jouw stem écht geteld wordt? In tegenstelling tot Nederland, wordt in Venezuela gestemd met de stemcomputer. Om een stem uit te brengen, moet de kiezer op het plaatje klikken van de kandidaat naar keuze. Op het scherm verschijnt daarna de gemaakte keuze. Als alles klopt, bevestigt de kiezer de keuze. De computer print dan een bonnetje uit met de stem. Zo kan de kiezer controleren dat zijn of haar stem ook daadwerkelijk op de persoon naar keuze is uitgebracht.
Het bonnetje moet in de stembus worden gedaan. Zo kan gecontroleerd worden of de resultaten die de stemcomputer geeft, overeen komen met de ingeleverde bonnetjes. Stel dat de software van de stemcomputers een van de kandidaten zou bevoordelen, dan zou dat direct aan het licht komen wanneer de electronische met de papieren resultaten worden vergeleken.
Anonimiteit
Om te zorgen dat de stem ook echt anoniem is, zijn de systemen van het Electoraal Register en de stemcomputer niet aan elkaar gekoppeld. Ook worden de registratie en de uitgebrachte stem niet chronologisch opgeslagen, maar op een willekeurige volgorde. Zelfs wanneer de systemen aan elkaar gekoppeld zouden zijn, zou dat dus onbruikbare resultaten opleveren: er kan niet worden afgeleid dat ‘Juan’ op moment X op partij Y stemde.
Getuigen
Toch laat de oppositie niets aan het toeval over. Als de medewerkers van het stemlokaal zelf niet te vertrouwen zijn, werken bovenstaande methoden onvoldoende om fraude uit te bannen. Daarom heeft de oppositie actief vrijwilligers geworven die in de stemlokalen toezicht houden. Zogenaamde ‘getuigen’ werden in het verleden ook al ingezet, maar ze ontbraken vaak op het platteland of in de sloppenwijken, juist de plaatsen waar traditioneel weinig op de oppositie werd gestemd.
Hoofd van het campagneteam van Capriles, Leopoldo López, bevestigde dat dat dit jaar anders zal zijn. Volgens López zijn morgen 140.000 vrijwilligers actief om in alle stemlokalen toe te zien op een eerlijk verloop van de verkiezingen.
Maandagmorgen
Kortom, de kans op fraude is morgen praktisch uitgesloten. Mochten pogingen daartoe worden ondernomen is dan zal dat niet onopgemerkt blijven. De Nationale Kiesraad heeft geen moment vastgesteld wanneer de uitslag van de verkiezingen bekend wordt gemaakt. Dat zal waarschijnlijk in de nacht van zondag op maandag gebeuren.
We weten natuurlijk niet zeker of de kandidaten de uitslag zullen accepteren: als het verschil klein is, zal de verliezer waarschijnlijk aandringen op een hertelling van de stemmen. Daarna rest de kandidaat  weinig anders dan de uitslag te accepteren. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is een tweede. Daarvoor staat misschien wel teveel op het spel, zowel voor Capriles, maar zeker voor Hugo Chávez.

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eigen werk, Opinie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s