14 April verkiezingen: Maduro vs Capriles

Op zondag 14 april vinden in Venezuela de presidentsverkiezingen plaats. De verkiezingen zijn uitgeroepen vanwege de dood van de vorige president Hugo Chávez. Volgens de Grondwet van Venezuela dienen binnen 30 dagen na het overlijden van de president nieuwe verkiezingen te worden gehouden.

De kandidaten

Nicolás Maduro is de kandidaat van ‘Chavismo’. Hij werd door Chávez hoogstpersoonlijk aangewezen als zijn opvolger. Dat was geen verrassing, gezien onvoorwaardelijke loyaliteit die de voormalig minister van buitenlandse zaken en vicepresident aan Chávez toonde. De verwachting is dan ook dat hij de ideologische lijn van Chávez zal doorzetten. Hij is op dit moment interimpresident, terwijl dit niet in lijn is met de Grondwet.

Henrique Capriles is de kandidaat van de verenigde oppositiepartijen. Vannacht accepteerde hij zijn nominatie. Hij nam het in oktober 2012 op tegen Chávez. Hoewel hij de verkiezingen ruimschoots verloor, behaalde hij het hoogste aantal stemmen van een oppositiekandidaat sinds Chávez in 1999 aan de macht kwam. Hij is op dit moment de onbetwiste leider van de Venezolaanse oppositie.

Maduro heeft op dit moment de beste papieren om de verkiezingen te winnen: hij is immers door Chávez aangewezen als opvolger. De achterban van Chávez verkeert nog in het rouw, en zal waarschijnlijk massaal op Maduro stemmen. Daarnaast heeft Maduro als interimpresident de macht en middelen om het staatsapparaat volledig voor hem te laten werken in de campagne.

Capriles zal het een stuk moeilijker krijgen: hij heeft de bovengenoemde voordelen niet. Hij zal zijn pijlen volledig op Maduro als persoon moeten richten, aangezien kritiek op Chávez op dit moment (te) gevoelig ligt en de zwevende kiezer. In een messcherpe speech fileerde hij Maduro, en beschuldigde hem ervan de dood van Chávez voor politiek gewin te hebben gebruikt. Ook benadrukte hij de onwettigheid van Maduro’s gelijktijdige functie als interimpresident en zijn positie als presidentskandidaat, de grondwet verbiedt dit volgens Capriles. “Nicolás, ik geef je geen vrije doorgang, ik ga voor iedere stem strijden”!

Ondanks de strijdvaardige toespraak zal het een grote uitdaging worden om de achterban van de oppositie te motiveren voor deze verkiezingen. Hij bood dan ook openlijk excuses aan voor de fouten die hij had gemaakt tijdens de voorgaande campagne. Hij riep op tot eenheid, ondanks bestaande meningsverschillen. Om de hoop van de oppositie aan te spreken, benadrukte hij “Maduro is geen Chávez. Dat weten jullie ook”!

Winnen is verliezen? 

Een eventuele winst van Maduro hoeft geen ramp te betekenen voor de oppositie: het is dan aan Maduro om het land door de economische crisis te leiden die het land ondergaat; een crisis die grotendeels door het beleid van de regering Chávez gecreëerd is. Hierdoor zal Maduro enkele zeer impopulaire maatregelen moeten nemen, waardoor een breuk binnen Chavismo op de middellange termijn niet ondenkbaar is. Dat plaatst de oppositie in een veel gunstigere uitgangspositie bij de volgende verkiezingen. Maar daar lijkt Capriles geen zin in te hebben. Hij wil nu strijden voor de Venezolanen, zo gaf hij vannacht aan.

Wellicht is dat niet geheel onverstandig: de leden van de Venezolaanse oppositie en hun achterban hebben steeds minder bewegingsvrijheid: politieke, economische en juridische vervolging van de oppositie is aan de orde van de dag volgens Human Rights Watch.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s