LIVE: verkiezingen in Venezuela: MADURO WINNAAR

Vandaag vinden in Venezuela verkiezingen plaats. Nicolás Maduro neemt het op tegen Henrique Capriles. Via deze post deel ik de belangrijkste nieuwtjes met jullie.

05.50 | MADURO WINT VERKIEZINGEN
De Kiesraad heeft zojuist bekend gemaakt dat Nicolás Maduro de verkiezingen heeft gewonnen. 50,7% van de stemmen gaven hem de overwinning. Capriles behaalde 49,1%. De opkomst was 78%. Het verschil tussen beide kandidaten in stemmen is minder dan 300.000

00.30 | Stembussen sluiten
Volgens de kieswet sluiten om 00.30 Nederlandse tijd alle stemlokalen waar geen kiezers meer staan te wachten om te stemmen. De rest blijft open totdat alle dan aanwezige kiezers hebben gestemd. Het is nu wachten totdat de Kiesraad CNE de resultaten bekendmaakt, wat naar verwachting over een uur of 3 zal zijn. Tot die tijd even geen updates, tenzij daar aanleiding toe is.

00.10 | Verdedig je stem!
De stembussen sluiten in principe over twintig minuten. In een nieuwe persconferentie van de oppositie roept Leopoldo López iedereen op die nog niet heeft gestemd. Ook vraagt hij de medewerkers van de stembureaus er op toe te zien dat de stembussen gesloten worden nadat is gestemd. Ten slotte roept hij burgers op om toe te zien op een eerlijke telling van de stemmen. “Defiende tu voto!” (Verdedig je stem!) is het devies. Er bestaat bij de oppositie de zorg dat oppositiestemmen zullen verdwijnen in stemlokalen waar onvoldoende toezicht is.

LL

“Verdedig je stem!” roept Leopoldo López

22.54 | 13,5 miljoen stemmen…
Jorge Rodríguez sprak een kwartier geleden de pers toe tijdens een conferentie van het campagneteam van Nicolás Maduro. Volgens zijn gegevens hadden tot nu 13,5 miljoen Venezolanen gestemd, wat neer zou komen op een opkomst van ruim 70%. Volgens Rodríguez is dat echter niet genoeg, hij gaat voor een opkomst van 100%.

In de stemlokalen van Caracas blijft het echter rustig volgens de meeste verslaggevers. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat zowel kiezers als medewerkers van de stemlokalen onderhand gewend zijn aan de procedures en de stemcomputers. Het is immers de derde verkiezing in een half jaar.

20.55 | Maduro stemt
Na Capriles was het de beurt aan kandidaat Nicolás Maduro om te stemmen. Hij deed dat in de wijk Catia, in het westen van de hoofdstad Caracas. Oppositiezender Globovisión vond het overigens interessanter om het geluid van een interview met talkshowhost Luis Chataing uit te zenden en in split-screen Maduro te laten zien. In zijn toespraak na het uitbrengen van zijn stemmen gaf hij aan nooit verwacht te hebben presidentskandidaat te zijn. Volgens Maduro worden vandaag participatierecords verbroken, en hij heeft alle vertrouwen in het stemproces. Toch riep hij iedereen op om voor 18.00 vanavond te stemmen, dan sluiten de stembureaus. Hij richtte zich daarbij vooral op de vrouwen en dichtte hen een hoofdrol toe: “A Votar!” (stemmen!).

Maduro

20.10 | Capriles brengt stem uit
Presidentskandidaat Henrique Capriles heeft zojuist zijn stem uitgebracht. Hij deed dat in een stemlokaal van Baruta. Tussen 2000 en 2008 was Capriles burgemeester van deze gemeente van Caracas. In een korte toespraak riep hij alle stemmers op om waakzaam te zijn en eventuele onregelmatigheden in het stemproces te melden. Daarna richtte hij zich tot de achterban van de oppositie en vroeg hen nu massaal te gaan stemmen, en voor een ‘lawine’ aan stemmen te zorgen.

caprilestem

19.20 | Persconferentie oppositie
Halverwege de verkiezingsdag geeft het campagneteam van Capriles een persconferentie. Woordvoerder Ramón Guillermo Aveledo meldt dat Henrique Capriles om 13.00 uur zijn stem uit zal brengen (19.30 uur Nederlandse tijd). Hij roept iedereen op om te stemmen, en vermeldt dat het stemmen tot nu toe zonder problemen en vooral snel gaat.

Ramón Guillermo Aveledo

Ramón Guillermo Aveledo

18.35 | Lege stemlokalen
Ondertussen maken ook de campagneleiders van beide kampen zich ongerust over de lage opkomst tot nu toe. Jorge Rodríguez, hoofd van het campagnteam van Maduro, roept via de staatsomroep mensen op om te gaan stemmen. Ocariz vreest dat de lege stemlokalen ruimte bieden aan frauduleuze handelingen van het Chávez-kamp. Hieruit blijkt dat de oppositie niet in alle stemlokalen voor ‘getuigen’ heeft gezorgd: dit zijn de mensen die in de gaten houden dat het stemproces volgens de regels verloopt. Een duidelijke misser van de oppositie.

Jorge Rodríguez

Jorge Rodríguez

18.15 | Rustig verloop, maar met onregelmatigheden
Tot nu toe lijken de verkiezingen rustig te verlopen. Wel worden verschillende onregelmatigheden gemeld door Carlos Ocariz. Ocariz is woordvoerder van het campagneteam van Capriles. Zo zouden sommige mensen begeleid worden door chavistas bij het stemmen, waardoor hun stem niet meer geheim is. Een van die gevallen is op video opgenomen.

17.50 | Lagere opkomst
Verschillende reporters melden dat de opkomst deze ochtend stukken lager is dan tijdens de presidentsverkiezingen van oktober 2012. De oppositie heeft haar achterban opgeroepen in de (na)middag te gaan stemmen. Hierdoor zouden rond sluitingstijd van de stemlokalen voldoende oppositiestemmers aanwezig zijn om toe te zien op een eerlijke telling van de stemmen. Zo gaat geen enkele oppositiestem verloren is de redenering.

16.05 | Venezolanen stemmen in Den Haag
Ik ben zojuist bij de Venezolaanse ambassade in Den Haag geweest om de stemming te peilen. Er hangt een opgewekte en ontspannen sfeer onder de circa 100 aanwezigen. De Venezolanen die ik sprak, gaven allemaal aan op Capriles te zullen stemmen. Wel lijkt er wat minder optimisme te zijn in vergelijking met oktober. Dat is wellicht terug te zien in de opkomst. Rond 14.00 uur had ongeveer 50% van de kiesgerechtigden gestemd.

image

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Eigen werk, Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s