Oppositie Venezuela blaast protestmars af; eist telling van alle stemmen

De oppositie van Venezuela heeft de protestmars die woensdag in Caracas plaats zou vinden, afgeblazen. De mars was georganiseerd om te protesteren tegen het besluit van de Kiesraad om Nicolás Maduro te beëdigen als president, zonder dat alle stemmen zijn geteld. Volgens de Kiescommissie heeft Maduro de verkiezingen van zondag met 1,7% verschil gewonnen. De oppositie betwijfelt dat, en bij protesten tegen de uitslag zijn reeds enkele doden en tientallen gewonden gevallen. 

Presidentskandidaat Henrique Capriles begon de persconferentie met een uitleg waarom hij een (her)telling van de stemmen wil: zijn campagneteam heeft op de verkiezingsdag duizenden onregelmatigheden geconstateerd:

  • Meer dan 500 stemcomputers werkten niet;
  • Kiezers zijn gedwongen om op Maduro te stemmen;
  • Stembureaumedewerkers van de oppositie zijn met geweld uit stemlokalen verwijderd;
  • In sommige stemlokalen zijn meer stemmen uitgebracht dan dat er kiezers waren ingeschreven.

Hij beloofde de uitslag van de (her)telling van de stemmen te respecteren, ongeacht de uiteindelijke uitslag. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat de telling gaat plaatsvinden. De Kiesraad heeft het verzoek van Capriles niet ingewilligd.

Toch blaast Capriles de protestmars van morgen af. Verschillende bronnen hadden hem geïnformeerd dat de regering probeert de oppositiebeweging te infiltreren en geweld uit te lokken. Hierdoor zou de oppositie in een slecht daglicht komen te staan, en zou dit afleiden van de eis tot telling van alle stemmen.

Capriles wil geen geweld, en riep zijn achterban op om morgen niet de straat op te gaan, maar de rust te bewaren. “Iedereen die geweld pleegt, helpt mij niet, maar schaadt onze zaak”. De oppositieleider riep op om vanuit huis te protesteren door op potten en pannen te slaan, iedere avond om 20.00 uur tot het verzoek om alle stemmen te tellen wordt ingewilligd.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s