Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

De aandacht voor Latijns-Amerika in de Nederlandse media is groeiende.  Toch is het bijzonder dat een Nederlandstalige serie over de regio te zien is. Mijn vreugde was dan ook groot toen ik hoorde dat Paul Rosemöller een programma had gemaakt over het continent.

Gisteren werd de eerste aflevering van ‘Paul Rosemöller en de strijd van Latijns-Amerika’ uitgezonden. Op de webpagina van de serie lezen we wat we kunnen verwachten. Dat is volgens de programmamakers van de IKON het volgende:

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door zes landen op het Latijns-Amerikaanse continent. El Salvador, Argentinië, Chili, Bolivia, Brazilië en Venezuela waren tot voor kort een dictatuur. Na een ‘rode revolutie’ zijn deze landen nu omgevormd tot democratie, vaak geleid door een socialistische regering. Hoe wordt er afgerekend met het verleden? Wie profiteert van de herwonnen vrijheid en wie betaalt de rekening?

De eerste aflevering was interessant: we volgen Rosenmöller en zijn getuige van gesprekken met kleurrijke figuren. Zo spreekt Paul met een bendeleider die zo van de set van een maffiafilm lijkt weggelopen. De setting? Een overbevolkte gevangenis zonder stromend water. Dat levert af en toe surrealistische beelden op.

Rosemöller geeft zijn gespreksgenoten veel ruimte: de mensen die hij spreekt krijgen alle ruimte om hunverhaal te vertellen. Rosemöller luistert aandachtig, en stelt zo nu en dan een kritische vraag.

Doordat de aflevering zich echter op één thema richt – geweld – is helaas minder aandacht voor andere problemen waar het land mee kampt. Terwijl we uitgebreid uitgelegd krijgen waarom El Salvador zo gewelddadig is, blijven thema’s als economie, natuur, demografie en politiek onderbelicht.

Hierdoor krijg je als kijker een nogal eendimensionaal beeld van het land, en dat is jammer. De serie beantwoordt vooralsnog niet de vragen die de programmamakers zichzelf stellen. Hopelijk lukt dat de komende afleveringen beter, want dan is de serie zeer de moeite waard.

De serie is nog vijf weken iedere maandagavond te zien op Nederland 2. Volgende week gaat Rosemöller op bezoek bij de dwaze moeders in Argentinië. De aflevering over El Salvador kun je hier terugkijken. 

Dit bericht werd geplaatst in Eigen werk, Recensie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

  1. Annette Kiel zegt:

    Inderdaad was vraagstelling erg beperkt ook naar maras toe. Had ik veel beter gedaan. Land is een drama. Jongeren in politiek waar ik mee bezig ben zeggen zelfs dat ze een Pinochet wel zien zitten. Voor een jaar of 10.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s